Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Σχετικά με τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, για μαθητές πρώτης τάξης

Αγαπητοί γονείς της πρώτης τάξης του ΤΕΓ Λέονμπεργκ.

Φαντάζομαι όλοι σας θα έχετε λάβει το email από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ΤΕΓ Λέονμπεργκ, στο οποίο αναφέρεται ότι 15 Δεκεμβρίου ώρα 15:00 στο Haus der Begegnung (Eltingerstr. 23, 71229 Leonberg) θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτική μας γιορτή.

H "Χριστουγεννιάτικη περίοδος", στην περιοχή μας έχει ξεκινήσει, οπότε και εμείς ξεκινάμε κανονικά τις "Χριστουγεννιάτικες" προετοιμασίες μας.

Δυστυχώς για προσωπικούς λόγους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα την ημέρα της Χριστουγεννιάτικης γιορτής να μην μπορέσω να είμαι μαζί σας.
Είναι γνωστή επίσης σε όλους μας, η αναστάτωση που υπέστη το σχολείο, με την απουσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεύτερου εκπαιδευτικού.
Πάρα ταύτα, θεωρώ ότι τα παιδάκια σας δικαιούνται και οφείλουν να δώσουν ένα "δυναμικό" παρόν την ημέρα της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Δεδομένου ωστόσο ότι δεν είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για κατάλληλη προετοιμασία, αναγκαστικά θα εφαρμόσω από πλευράς μου το ίδιο "σενάριο" που είχα κάνει για την πρώτη τάξη και πέρυσι, με την παράκληση, να βοηθήσετε και εσείς στο σπίτι, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν όσο καλύτερα γίνεται τα τραγουδάκια τους.

Το "σενάριο" λοιπόν έχει ως εξής:
Κάθε μαθητής πρώτης έχει λάβει (ή θα λάβει στο επόμενό μας μάθημα) ένα ονομαστικό Χριστουγεννιάτικο φύλλο εργασίας.

Δυο σύντομα λόγια επ' αυτού, για να ξέρετε κι εσείς πώς θα εργαστούμε.

Μαθαίνω να τραγουδώ… 
Χριστούγεννα ξανά (Μπεμπέ Λιλή) ένα κεφάτο παιδικό τραγουδάκι (το δοκιμάσαμε με τους μαθητές μου κι αρέσει)
Κλιγκ γκλόκχεν (Ζουζούνια)  πέρα από το ότι αρέσει στα παιδιά, αποτελεί μια χρήσιμη διαπολιτισμική γέφυρα, ανάμεσα στη χώρα που ζούμε και στην πατρίδα μας.

Μαθαίνω απέξω
Μέσα σε ένα πλαίσιο βρίσκονται δύο τρεις σειρές που θα τις απαγγείλει κάθε μαθητής ξεχωριστά. Στο τέλος όλες οι απαγγελίες θα "δένουν" με το μουσικό κομμάτι που έχουμε προετοιμάσει.
Θεωρώ ότι τα παιδάκια σας δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να τις μάθουν απέξω.

Τα παρακάτω τα μαθαίνω αν θέλω και μπορώ…

Θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί τα κάλαντα και κάποια άλλα τραγούδια. Αν τα παιδάκια σας μπορούν να ενώσουν τις φωνούλες τους με τις φωνούλες των άλλων παιδιών από τις μεγαλύτερες τάξεις, πιστεύω ότι θα νιώσουν όλοι μαζί υπερηφάνεια. 
Σε κάθε περίπτωση! 
Μην αγχωθείτε να τους τα "μάθετε" απέξω. Θα τα τραγουδήσουμε όλοι μαζί 

Τέλος, έχετε υπόψιν σας, ότι όλη η διαδικασία γίνεται με δύο στόχους και μόνο:
1. Να περάσουμε καλά (κι εμείς και τα παιδάκια)
2. Να ενισχυθεί μέσα από το τραγούδι και την απαγγελία η γλωσσική δεξιότητα των μαθητών μας.


Με εκτίμηση, ο δάσκαλος,
Γιώργος Π. Μαρκατάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου